Ieder paard kan vanaf 3 jaar bij ons terecht voor africhting.
Afhankelijk van de conditie van het paard wordt bepaald wanneer we daadwerkelijk met het zadelmak maken en inrijden gaan beginnen.
We kunnen begeleiden bij het gehele leerproces naar een fijn rijpaard. Van het leren meelopen aan het halster tot braaf onder het zadel.
Tijdens de africhting en de aanloop naar het zadelmak maken brengen we het paard aan de longe in conditie en beginnen we met het werken aan de hand om de werking van het bit duidelijk te maken.
Onder zadelmak maken verstaan we het proces van netjes opzadelen tot zelfstandig kunnen opstappen en wegrijden.
Na het zadelmak maken kan het paard tot ieder gewenst niveau worden doorgereden.
Wil je graag zelf je paard zadelmak maken maar heb je hiervoor extra hulp of coaching nodig? Ook dan kun je bij ons terecht. Wij delen graag onze kennis om iedereen te helpen hun paard op een ontspannen wijze te beleren. Door de rust en de tijd te nemen en samen goed naar het paard te kijken kunnen we veel gekke bokkesprongen voorkomen en werken we steeds een stapje verder door een goede vertrouwensband tussen paard en eigenaar op te bouwen.
Aan en verkoop begeleiding
Wanneer u hulp zoekt bij het vinden van een nieuw paard kunt u onze hulp inroepen. Eerst nemen we al uw wensen door en vervolgens gaan wij op zoek naar een fijn paard dat geschikt is voor uw doeleinden. Wanneer het paard u aanspreekt kunnen wij als u dat wenst ook mee naar de bezichtiging en u daar van advies voorzien. Bij de aankoop van uw eerste paard helpen we u ook op weg met het opstellen van een zorg management voor uw paard. Zo weet u van tevoren al waar u rekening mee moet houden en krijgt u een goed inzicht in wat het houden van een paard met zich meebrengt.
Ook kunnen we bemiddelen bij de verkoop van uw paard. Wanneer uw paard bij ons in training staat gaan wij actief op zoek naar een goede koper en zorgen we voor het professioneel voorrijden van uw paard. Voor de voorwaarden van verkoop van uw paard kunt u contact met ons opnemen.
Wij kunnen uw paard op ieder gewenst niveau doorrijden. Van een groen paard aan het begin van de opleiding, een paard dat al hoger in de dressuur loopt of een paard dat na revalidatie terug in training komt. Wij kunnen voor ieder paard een aangepast trainingsplan maken.
Ook paarden met een rijtechnisch probleem kunnen bij ons terecht.
Voor paarden in de revalidatie hebben we een management van professionals om ons heen om de paarden te ondersteunen om tot de kern van het probleem te komen en van daaruit het paard weer in balans verder te kunnen trainen en hem leren zijn lijf correct te gebruiken.
We streven er naar om het paard psychisch en fysiek in balans te krijgen zodat het met plezier zijn werk kan doen.
De paarden bij ons op stal krijgen dagelijkse weidegang, stalling op stro en onbeperkt ruwvoer.
U kunt bij Chapeau Equitation ook terecht voor het revalideren van uw paard. Bij paarden met blessures of bewegingsproblemen werken we via een 3 stappenplan.
Lokaliseren van fysieke blokkades en het opstarten van de behandeling.
Samen met de dierenarts/chiropractor wordt er gezocht naar de blokkades van het paard en wordt er gekeken naar wat er nodig is voor het behandelplan. Soms kunnen we samen met de chiropractor direct van start, maar ook mogelijk komt het advies voor verder onderzoek bij een kliniek.
Naast een dierenarts/chiropractor werken we ook samen met een hoefsmid, homeopathisch dierenarts en andere specialisten.
Veel blessures ontstaan door verkeerd gebruik van het lichaam. Dit komt meestal voort uit fysieke blokkades. Doordat het paard gaat compenseren ontstaan overbelastingen in andere spiergroepen. Door deze overbelasting en blokkades te behandelen zorgen we ervoor dat het paard zijn lichaam weer correct kan gebruiken.
Terug in training
Wanneer we de blokkades in het lichaam kunnen oplossen komt het paard terug in training. We leren het paard zijn lijf weer correct te gebruiken en werken actief aan herstel en spieropbouw. We stellen samen met de chiropractor een trainingsplan op van waaruit we verder gaan werken. Bij revalidatie werken we in eerste instantie alleen aan de longe en werken aan gymnastiseren via het werken aan de hand.
Zodra het paard sterk genoeg is gaan we langzaam naar de laatste fase van de training waarbij het paard terug onder het zadel komt.
Onder het zadel
Wanneer het paard zonder belasting weer in staat is om zijn lijf goed te gebruiken brengen we het paard terug onder het zadel. In deze fase komt u ook weer regelmatig onder begeleiding werken met uw paard. Wanneer onder het zadel nog specifieke problemen naar voren komen bekijken we dit weer met de chiropractor en zullen eventueel het trainingsplan aanpassen op de fysieke mogelijkheden van het paard.
Bij alle stappen van de revalidatie blijft er actief contact tussen de trainer en de chiropractor en houden we de ontwikkelingen van het paard strak in de gaten. Daarnaast houden we u natuurlijk steeds op de hoogte van de stappen die gemaakt worden en de ontwikkelingen van uw paard. Alles gebeurt in overleg. Ons doel is om u en uw paard weer met plezier te laten werken.
Irene Zwiers doet de trainingen van de paarden met een gedragsprobleem of een trauma. Zij heeft hier jarenlange ervaring in.
Vrijwel alle trauma’s worden aangeleerd door de mens door een foute reactie op het gedrag van het paard. Als we ons hier niet bewust van zijn kunnen we de angsten van een paard grote vormen laten aannemen.
Het resetten van dit gedrag wordt gedaan in alle rust. We werken rustig aan een vertrouwensband met het paard. Daarna gaan we het paard confronteren met zijn angsten. In opbouwende trainingen werken we er naar toe dat het paard zichzelf gaat realiseren dat zijn reacties niet nodig zijn.
Naast het trainen van het paard werken we ook actief met de eigenaar samen.
Behandelingen vinden uitsluitend plaats bij ons op locatie. Indien nodig werken we in de afsluitende fase wel op locatie zodat u vanuit een goede stabiele basis verder met uw paard kunt werken.
Ook bij ongewenst gedrag werken we vanuit een stabiele rustige omgeving consequent toe naar gewenst gedrag. Vanuit verschillende invalshoeken leren we het paard aan hoe het zich moet gedragen en welk gedrag ongewenst is.
Dressuur
We geven dressuurlessen vanuit de visie van de klassieke dressuur. Dat wil zeggen dat we voor iedere combinatie een trainingsplan maken wat bij hen aansluit. De basis ligt in het werken naar soepel paard dat goed in balans loopt. Vanuit deze basis gaan we de oefeningen aanleren.
Longeren
Longeren is meer dan het paard aan een touw rondjes laten lopen. Correct longeren is een goede aanvulling op de training van het paard. Leer kijken naar hoe het paard onbelast zijn lichaam gebruikt en hier op in te spelen. Aan de longe zijn tal van oefeningen te bedenken om het paard beter in balans te laten lopen en te helpen zijn lichaam correct te gebruiken.
Lange teugel
Lange teugel is de dressuurvorm waarbij je achter het paard loopt. Vanuit deze positie kan het paard alle dressuuroefeningen uitvoeren die ook onder het zadel worden gedaan. Aan de lange teugel kan het paard de oefeningen onbelast uitvoeren en als ruiter zie je hoe het paard zijn lichaam beweegt. Lange teugel is ook een mooie dressuurvorm voor ruiters die hun paard nog wel naar het hoogste niveau willen werken maar niet meer kunnen rijden.